Doživljajska kuhinja

Doživljajska kuhinja

Kako otroci lahko pomagajo v kuhinji?

Kuhinja je za mnoge otroke čaroben prostor. Mama in oče tam preživita veliko časa, ko gledata v skrivnostne parne lonce, mahata z leseno žlico kot s čarobno palico in - čiračara - okusen obrok je na mizi. Seveda se želijo takoj pridružiti! Z našimi nasveti lahko svojim malim pomočnikom omogočite, da vam pomagajo v varnem okolju. Ne le, da se bodo naučili zanimivih stvari, ampak bodo tudi izboljšali svoje motorične sposobnosti. Poleg tega delo v skupini spodbuja socialne veščine, prvi uspehi pa krepijo samozavest. Na kaj še čakate? Zgrabite posodo in začnite!

Kako začeti?
Kuharska pustolovščina se začne že z nakupovanjem. Vaši malčki še ne vedo, kje kaj dobiti. V trgovini, ki ji zaupate, jim lahko pokažete nepredelano hrano in jih naučite, da je treba pri nakupu sadja in zelenjave paziti na stopnjo zrelosti.

Znajdite se v kuhinji
Dobra priprava je vse! Zato je vredno postaviti lastno delovno postajo na otrokom udobni višini. Otrokom pokažite, kje so shranjene sklede, žlice in drugi pripomočki. Otroke lahko naučite tudi, kako in kje hraniti živila, bodisi v hladilniku (npr. mleko) bodisi v temnih in hladnih prostorih (npr. krompir).

Preden postane resno
Najprej si temeljito umijte roke, šele nato se dotaknite hrane. Odstraniti je treba tudi nakit in ure. Snemite nakit ali uro, spnite si lase in si nadenite predpasnik, da zaščitite oblačila pred madeži. Če imate kuharsko kapo, je čas, da si jo nadenete!

Bodite pozorni
Ostri noži ne sodijo v neizkušene roke otrok, mlajših od 6 let! Bolje je uporabiti nože za maslo ali posebne otroške nože. Tudi štedilniki in pečice so tabu za male pomočnike. Jasno prepoved mora vedno spremljati razlaga vira nevarnosti. Tako bodo otroci veliko bolje razumeli naj kaj morajo biti pozorni.

Zdaj pa gremo
Otrokom je lahko pomagati, vendar hitro izgubijo zanimanje, zato poskrbite, da izberete jed, ki ni preveč zapletena za pripravo. Priprava začetnih jedi je odlično opravilo za najmlajše! Poskusite pripraviti sadno solato ali preproste prigrizke.

Naloge primerne starosti
S tem okvirnim vodnikom lahko vedno najdete naloge, ki ustrezajo starosti vaših pomočnikov.

Starost Naloga
2 leti pranje sadja in zelenjave, prinašanje sestavin, izrez piškotov
3 leta pomoč pri pripravi mize, rezanje mehke hrane z nožem za maslo
4 leta rezanje čvrstejšega sadja in zelenjave, kuhanje na štedilniku (mešanje, dodajanje začimb ipd.)
5 let lipljenje zelenjavo, tehtanje sestavin
6 let sekljanje in rezanje trdnih sestavin z nožem, priprava preprostih jedi brez pomoči
10 do 12 let kuhanje s pomočjo štedilnika, obdelovanje surovega mesa in surove ribe

Čisti kaos?
Bodite pripravljeni, da vaša kuhinja ne bo ostala brezhibna. Ne vznemirjajte se, ampak ostanite mirni, saj z brisanjem hitro odstranite najhujše. Otrokom dajte v roke čistilno gobo, naj vam pomaga pospraviti in zložiti v pomivalni stroj, ter pravilno odstraniti odpadke. Tako otroci razvijejo občutek za red in se naučijo, kaj pomeni recikliranje.

Ne bodite skopi s pohvalami
Bodite veseli, da vaše otroke zanima delo v kuhinji! Vsekakor vse ne bo delovalo takoj, vendar je pritoževanje zaradi tega neprimerno. Namesto tega jih pohvalite s stavki, kot sta "To pa ni videti tako slabo!" ali "To ti gre vedno bolje!" za dodatno motivacijo, in še preden se boste zavedali, boste imeli v kuhinji polprofesionalce, ki bodo lahko pripravljali zdrave prigrizke brez vaše pomoči.