Poletje, sonce, čas potovanj

Poletje, sonce, čas potovanj

Poletne počitnice so skoraj na dosegu roke in prav gotovo so na sporedu tudi počitnice za vso družino. Nekateri se ob tej misli verjetno začnete potiti - ne zaradi visokih temperatur, ampak zaradi strahu pred namrščenimi otroki, neskončnimi prometnimi zastoji, zehajočim dolgčasom v hotelu in spoznanjem, da ste seveda najpomembnejše pozabili doma. Da, potovanje z malčki se lahko včasih spremeni v grozljivko. Vendar ne skrbite! Z našimi nasveti bodo tako mladi kot stari preživeli sproščujoče sanjske počitnice.

Načrtujte skupaj
Načrtujte počitnice z otroki. Pozanimajte se o njihovih interesih in jih vključite v svoje načrte. Če si boste vnaprej ogledali slike in informacije o ogledih, bodo otroci vedeli, kaj lahko pričakujejo, in bodo lahko bolj cenili znamenitosti, če jih bodo že prepoznali na slikah.

Udobna nastanitev
Seveda vsi potrebujemo udobno posteljo za spanje. Kako pomembna pa je za vas bližina plaže, avtobusnih postaj, znamenitosti in najbližje restavracije? Je v bližini kakšna diskoteka, ki vam ne bo dala spati? Ali obstaja bazen za hitro ohladitev? Ali si je možno izposoditi buggyje/kolesa/otroške vozičke? Če raziščete zgodaj, kasneje ne boste razočarani.

Varnost na prvem mestu
Ni potrebe po paniki, vendar je pomembno, da ste pripravljeni na izredne razmere. Pozanimajte se o zdravstveni oskrbi v počitniški destinaciji. Ali imate zdravstveno zavarovanje, ki krije tudi stroške v tujini? Za eksotične destinacije se vnaprej posvetujte s svojim družinskim zdravnikom in pediatrom.

Naredite seznam za pakiranje
Pravočasno spakirajte kovčke. Vendar jih ni treba napolniti do vrha. Manj je pogosto več, zlasti na poletnih počitnicah. Ampak tole mora vsekakor iti z vami na potovanje:

  • Gotovina - v primeru, da kreditna in debetna kartica zavrneta storitev
  • Pametni telefon - za navigacijo, rezervacijo vozovnic, spletno bančništvo, zabavo, fotografije
  • Ujemajoč se polnilni kabel + adapter - tako, da energije nikoli ne zmanjka
  • Potni list – preverite dovolj zgodaj in ga po potrebi podaljšajte!
  • Krema za sončenje + pokrivalo za zaščito pred soncem + losjon za po sončenju - koža vam bo hvaležna
  • Potrebščine za na pot - okusna malica in pijača
  • Igrače/kompaktne igre - za dni v slabem vremenu in prijetne večere
  • Majhen komplet prve pomoči - po možnosti vedno pripravljen za uporabo v ročni prtljagi

Načrtujte dovolj časa
Načrtujte dovolj časa, da bo na dan potovanja vse potekalo gladko. Če potujete z avtomobilom, se je treba na pot odpraviti čim prej. Tako se izognete prometnim zamaškom, otroci pa bodo lahko del vožnje prespali. Ali pa pustite avto doma in se odpravite z vlakom - to je okolju prijazno in zabavno za vaše najmlajše.

Oglejte si lokacijo in okolico nastanitve
Takoj po razpakiranju je čas za raziskovanje. Preverite razmere v vašem novem bivališču. Kako najhitreje priti iz sobe do bazena? Kje so stranišča? Kdaj je zajtrk? Določite tudi točko srečanja, če se izgubite.

Ne natrpajte urnika s preveč dejavnostmi
Ne načrtujte preveč dejavnosti v enem dnevu. Otroci potrebujejo dovolj prostega časa za igro in sprostitev. Vzemite si čas za namestitev in občasno načrtujte celodnevno lenarjenje.

Prepustite se toku
Morda so vaši načrti za obisk živalskega vrta, ogled nekaj zgodovinskih in drugih znamenitosti popolnoma načrtovani, vendar vaših otrok to ne zanima? Preverite, ali lahko sklenete kompromis in načrte za muzej prestavite na drug dan ali pa ta dogodek prihranite za prihodnje potovanje.

All-inclusive
Počitnice all inclusive obljubljajo popolno sprostitev, ko vam ni treba skrbeti za nič. Kljub temu se občasno zapustite objekt ter se odpravite na raziskovanje - zagotovo boste odkrili marsikaj! Številna turistična podjetja ponujajo tudi zanimive enodnevne izlete neposredno iz hotela.

Ustvarite si spomine
Poskusite voditi potovalni dnevnik s fotografijami, drobnimi spominki in nekaj osebnimi besedami. Ko se boste v prihodnosti spominjali svojih počitnic, se boste tako lažje spomnili svojih najljubših dogodkov.


Imate načrt, organizirani ste, vreme je lepo! Še zadnji nasvet: če niste pod stresom, tudi vaši otroci ne bodo pod stresom. Ostanite mirni in si privoščite čudovito potovanje! Želimo vam vse najboljše na vaših poletnih pustolovščinah in upamo, da se boste vrnili spočiti in osveženi.